Pro Duo

Efficiëntere logistiek ondersteunt verdere groei

Naast het leveren van convoyers, voorzien wij ook in totaal projecten.

Benieuwd naar de mogelijkheden?

Neem vrijblijvend contact op
Neem contact op  

Naast het leveren van rollenbanen, voorzien wij ook in totaal projecten.

Benieuwd naar de mogelijkheden?

Neem vrijblijvend contact op
Neem contact op  

Naast het leveren van riem- en transportbanden, voorzien wij ook in totaal projecten.

Benieuwd naar de mogelijkheden?

Neem vrijblijvend contact op
Neem contact op  

Naast het leveren van schakelmatten, voorzien wij ook in totaal projecten.

Benieuwd naar de mogelijkheden?

Neem vrijblijvend contact op
Neem contact op  

Naast het leveren van pallet & container transport, voorzien wij ook in totaal projecten.

Benieuwd naar de mogelijkheden?

Neem vrijblijvend contact op

Pro-Duo hertekent Europees DC met Easy Systems

De internationale distributeur van kappers- en schoonheidsproducten was in 2019 gestart met de implementatie van een consolidatie in het bestaande distributie netwerk eneinde dit te realiseren, opende het bedrijf een extra magazijn in de Arteveldestad en implementeerde een nieuwe installatie voor efficiënte goederenverwerking binnen en tussen die locaties. Voor dat huzarenstukje steunt Pro-Duo op de conveyors en rollenbanen van Easy Systems. “Zonder die oplossing hadden we tijdens de lockdown nooit de vele online orders kunnen verwerken”, klinkt het.

Pro-Duo is een internationale groothandel van professionele kappers- en schoonheidsproducten, met meer dan 200 fysieke filialen in België, Frankrijk, Duitsland, Spanje en Nederland. Pro-Duo maakt deel uit van de wereldwijde groep Sally Beauty, met onder meer ook vestigingen in de VS en het Verenigd Koninkrijk. “We hebben alles in ons assortiment om een kapper van A tot Z te ondersteunen”, zegt Filip Waterschoot, Senior Director Logistics & Supply Chain Europe bij Sally Beauty, “van kleine haarspeldjes tot kappersstoelen en wastafels. Het gros van wat we verkopen zijn de zogenaamde natte producten: shampoos, kleuringen, oxidanten en andere haarproducten.” Sally Beauty Europe realiseert een omzet van ongeveer 400 miljoen dollar en telt zo’n drieduizend medewerkers.

“We zijn nummer één op de Belgische markt en de enige handelaar in onze sector die Europees vertegenwoordigd is”, stelt Filip Waterschoot. “We kopen internationaal producten aan, ook bij de grote merken. Na levering van die producten in onze distributiecentra vinden ze zo de weg naar onze winkels. Daarnaast verkopen we de producten ook nog via twee andere kanalen. We verkopen via e-commerce aan klanten in Frankrijk, Duitsland en Nederland, ook vanuit het Gentse DC. Daarnaast hebben we nog een fullserviceafdeling, waarbij onze verkopers kappers bezoeken en op die manier de juiste producten aan de man brengen.”

Conveyor project

Tweede magazijn

In het DC in Gent werken gemiddeld een tachtigtal mensen in een tweeploegensysteem. Afhankelijk van de volumes zet Pro-Duo er ook uitzendkrachten in. De uitbreiding in Gent kwam er na een Europese reorganisatie. Pro-Duo sloot zijn kleine DC’s in Frankrijk, Spanje en Nederland en integreerde die volumes in de Gentse werking. “We huren daarom sinds oktober 2019 een extra magazijn van zo’n 8.000 vierkante meter, op twee kilometer van het oorspronkelijke magazijn. Daarmee hebben we de beschikbare oppervlakte verdubbeld. We splitsen het logistieke proces op over de twee locaties.”

In het nieuwe, tweede magazijn vindt de goederenreceptie plaats. Ze krijgen een plaats in pallet racks. In het oorspronkelijke, eerste magazijn gebeurt de hele pick & pack-operatie. Een paar keer per dag brengt een shuttle nieuwe voorraad vanuit het tweede naar het eerste magazijn.

Efficiëntie

De consolidatie in één Europees DC vereiste bij Pro-Duo een innovatieve aanpak om de snelheid en efficiëntie van de vergrote logistieke flow tegelijk te verzekeren en te optimaliseren. “We werkten in het verleden met Microsoft Dynamics AX 2009 als WMS”, vertelt Filip Waterschoot. “Maar er ontbraken daarbij heel wat functionaliteiten. Om tegemoet te komen aan het grotere te verwerken volume en tegelijk te anticiperen op de groei van onze e-commerce-activiteiten, was de implementatie van een nieuw WMS broodnodig. Tegelijk maakten we van de gelegenheid gebruik om het hele pick & pack-verhaal efficiënter te maken.”

In een eerste stap ging het team in zee met logistiek expert Jan De Kimpe van Logisol Pro. “We werkten samen een businesscase uit. Logisol Pro stelde de nodige stappen voor qua procesoptimalisatie en automatisatie en vroeg offertes op in de markt. We hadden keuze uit verschillende mogelijkheden.”Uit de vergelijking van de voorstellen kwam Easy Systems als best passende optie naar voren. “Het bedrijf dacht met ons mee, deed zelf voorstellen en daagde ons uit. Dat zijn de criteria waar ik belang aan hecht en die ik enkel bij Easy Systems vond”, zegt Filip Waterschoot.

Quick win

Als nieuwe WMS koos de Gentse afdeling van Pro-Duo voor Matflo, een product uit het portfolio van het Amerikaanse Dematic. Geen voor de hand liggende naam, maar wel één met referenties bij grote spelers als Coca-Cola, Unilever en Adidas. Interne ervaring met Matflo bleek voor Pro-Duo de doorslaggevende factor. “Ons DC in het Verenigd Koninkrijk gebruikte dat systeem al enkele jaren. We maakten de interne oefening met een aantal mogelijke scenario’s in combinatie met Matflo. Omdat we het pakket binnen de groep al voor een stuk kenden, leek Matflo voor Gent.de beste optie”

De overstap naar het nieuwe systeem liep echter niet zomaar van een leien dakje. Al bij al heeft het DC in Gent er een intense periode opzitten. “Het was best een zware dobber”, geeft Filip Waterschoot toe. “Dat was ook te verwachten, want we hebben heel veel dingen tegelijk ondernomen. De opstart van het nieuwe magazijn, de consolidatie van de regionale DC’s in Gent en de implementatie van het WMS. Daar kwam bovendien de automatisering van het DC nog bovenop. De implementatie werd echter wel op basis van verschillend bouwblokken in een gefaseerde aanpak uitgevoerd. De week voor de eerste lockdown gingen we live. Geen moment te vroeg dus, al maakte de coronaperiode het er de eerste weken na de go-live niet makkelijker op.”

Referenties

Uw processen optimaliseren?
Wij bieden u een oplossing op maat.